Archives март 2024

Студирај информатику на ПМФ-у!

Размишљаш ли о узбудљивом свијету информационих технологија? Студирање информатике ти отвара врата ка неисцрпним могућностима, гдје свака линија кода постаје алат за стварање и иновацију. Као студент информатике имаћеш прилику да истражујеш све актуелне области информатике – од вјештачке интелигенције и развоја софтвера, до анализе података. Кроз предавања, практичне пројекте и сарадњу с врхунским стручњацима, развићеш вјештине које ће ти помоћи да на свој начин обликујеш дигитално доба. Научићеш како да рјешаваш комплексне проблеме, креираш иновативне апликације и допринесеш развоју дигиталног друштва.

Твој пут у свијет информатике почиње на ПМФ-у, гдје те чека узбудљива авантура откривања и стварања дигиталног свијета.

Информатику на ПМФ-у можеш студирати на информатичком смјеру СП Математика и информатика, гдје постајеш дипломирани информатичар (више овдје).

Откривање спомен плоче Бранку Ћопићу

На иницијативу Друштва учитеља Републике Српске, уз сагласност Природно-математичког факултета и Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа на улазу Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци, дана 26. марта 2024. године, откривена је спомен-плоча нашем истакнутом српском књижевнику Бранку Ћопићу, поводом обиљежавања 40 година од његове смрти.

Важно је напоменути да је већ раније постојала иницијатива да се нашем великом писцу постави спомен плоча на Природно-математичком факултету, а да је прве кораке по том питању направила проф. др Биљана Бабић, декан Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци, још 2016. године.

Откривању спомен плоче 26. марта, претходио је културно умјетнички програм, који је одржан у амфитеатру ПМФ-а, а у којем су учествовали ученици бањалучких основних школа „Ђура Јакшић“, „Петар Петровић Његош“, „Јован Цвијић“, „Георги Стојков Раковски“, „Јован Дучић“, „Борисав Станковић“ и „Доситеј Обрадовић“. Ко је био Бранко Ћопић, шта је Бранко волио, о његовим сјећањима на дјетињство, његовом родном Грмечу, школовању, одрастању, политичком притиску и његовом трагичном крају и нестрпљењу да нађе свој мир бесједила је проф. др Мира Мандић.

Декан Природно-математичког факултета проф. др Радослав Декић и предсједник Друштва учитеља Републике Српске Марина Кнежевић, свечано су открили спомен-плочу нашем Бранку.

Аутор текста: проф. др Александра Петрашевић

Занимљив Дан отворених врата на ПМФ-у: Добродошлица будућим студентима

Данас смо поносни због чињенице да је наш факултет у петак, 22. марта, посјетило неколико стотина ученика бањалучких средњих школа. Врата нашег факултета смо широм отворили свима које интересују природне науке, математика и информатика. Ученици су се са великим интересoвањем занимали за могућности студирања на нашем факултету, а наши студенти – волонтери, заједно са асистентима и професорима су несебично дијелили своја искуства и ученицима објаснили како је то бити студент ПМФ-а.
Примијетили смо да су ученици доста заинтересовани за задатке на пријемном испиту, као и за предмете које их чекају на првој години студија. Пријемни испити нису тешки, а већина предмета се учи од самог почетка.

Радујемо се што за студирање на нашем факултету влада велико интересовање и свим будућим студентима поручујемо: Добродошли на Природно-математички факултет!

На крају, захваљујемо се свим студентима – волонтерима на учешћу на овом догађају.

Аутор текста: проф. др Драган Матић

Фотографије: Д. Десница (УНИБЛ)

Отворена конференција наставника хемије са представницима привреде

Конференција о унапређењу квалитета наставе хемије у средњим школама у склопу Еразмус+ пројекта ChemTeach (101129417-ERASMUS-EDU-2023-CB-VET) почела је 25. марта 2024. године на Природно-математичком факултету дискусијом наставника хемије са представницима привреде. Отварању конференције присуствовао је координатор ChemTeach пројекта, проф. др Иван Шпаник са Словачког техничког универзитета у Братислави, као и тимови Природно-математичког факултета, Гимназије, Медицинске и Технолошке школе.

Представници јавних и приватних предузећа и лабораторија, јавних института, високошколских установа, као и наставници средњих стручних школа и гимназија су током дискусије отворили бројна питања о стању, квалитету и перспективи занимања из области хемије на нивоу средњег и високог образовања. Ова активност представља први корак у дефинисању потреба наставника хемије у циљу унапређења наставног процеса и развоја савремених експерименталних и дигиталних наставних алата.  У име домаћина, отварању конференције су присуствовале проф. др Александра Петрашевић, продекан за наставу и доц. др Милана Грбић, продекан за научно-истраживачки рад Природно-математичког факултета.

У наставку конференције која ће трајати до 29. марта 2024. године планирана је реализација различитих радионица из области савремених наставних метода које су отворене за све заинтересоване наставнике хемије према програму.

Аутор текста: проф. др Милица Балабан

Фотографије: Дејана Савић, ма

Обиљежавање Свјетског дана вода и Свјетског дана метеорологије

Манифестацију Свјетски дан вода и Свјетски метеоролошки дан већ традиционално организује Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске уз подршку Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске. Ове године у организацији су учествовали и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, подршку су пружили представници UNDP-a. Скуп се одржао 20. марта 2024. године у амфитеатру Природно-математичког факултета.
Уједињене нације су донијеле резолуцију да се 22. март обиљежи као Свјетски дан вода и да се на тај дан широм свијета, скрене пажња на проблеме везане за воду и водне ресурсе. Сваке године Свјетски дан вода наглашава специфичан аспект воде, овогодишња тема је „Вода за мир“, истражују се могућности које су базиране на природним рјешењима, као и са изазовима с којима се сусрећемо у XXI вијеку. На скупу се могло чути да вода није неограничени ресурс и да је неопходно њено рационално кориштење. Указано је и на климатске промјене и посљедице које оне носе са собом, са поруком да смо све чешће изложени климатским естремима, као и негативни утицаји климатских промјена и улога човјека на очување животне средине. Циљ скупа је био да се нагласи значај метеоролошких, хидролошких и климатских карактеристика.

Аутор текста: проф. др Александра Петрашевић

Дођи и упознај ПМФ!

Ако си матурант или средњошколац кога интересују природне науке, математика или информатика, дођи на Природно-математички факултет 22. марта 2024. године од 10.00 до 18.00 часова. Тог дана факултет отвара своја врата и организује манифестацију „Упознај ПМФ и уђи у свијет науке!“.

Имаћеш прилику да посјетиш низ радионица и да заједно са професорима и студентима ПМФ-а реализујеш различите експерименте, анализираш занимљиве експонате и да се упознаш са љепотам природних, математичких и информатичких наука. Тај дан ће бити отворени акваријум и планетаријум ПМФ-а, а биће организоване и презентације шта све можеш да студираш на ПМФ-у.

Позивамо све заинтересоване ученике да дођу на ПМФ и упознају се са могућношћу студирања: биологије, географије, ГИС-а, туризма, екологије и заштите животне средине, математике, информатике, просторног планирања, техничког васпитања, физике и хемије.

Студирај физику на ПМФ-у!

Желиш ли истраживати дубине свемира, разумјети темељне законитости природе и стварати иновације које мијењају свијет и доприносе глобалном напретку?

Позивамо те да истражиш свијет физике!

Студирањем физике развијаш критичко мишљење, аналитичке вјештине, способност сналажења при рјешавању нових проблема, креирању модела или развоју већ постојећих. Кроз лабораторијске вјежбе и теоријске анализе стичеш алате који ти омогућавају да разумијеш комплексне феномене те и могућност да своје знање примијениш у бројним пољима. Физичари су тражени у истраживачким институцијама, лабораторијама, образовним институцијама, индустрији, области медицине, области финансија и чак и у подручјима која се баве вјештачком интелигенцијом и квантним рачунарством.

Физику на ПМФ-у можеш студирати на СП Физика. По завршетку студија можеш стећи звање дипломирани физичар (више прочитај овдје) или дипломирани професор физике (више прочитај овдје).
Сада је право вријеме да се придружиш заједници физичара и узбудљивој дисциплини која ти пружа могућност да развијаш свој потенцијал!

Отворени позиви за студентску размјену

Универзитет у Бањој Луци је недавно објавио два отворена позива за међународу размјену студената, у оквиру Еразмус+ (KA107) програма – кредитна размјена. Више детаља о томе коме су позиви намијењени, те који су документи потребни за пријаву, доступно је овдје и овдје. За помоћ при припреми докумената за пријаву студенти се могу обратити надлежном координатору за међународну сарадњу, те академским координаторима са својих студијских програма. Списак академских координатора и њихових контакта се налазе на страници Међународна сарадња, на картици Контакт.

Предавања Addiko банке: Вријеме је за финансијску писменост

Addiko банка, један од привредних партнера ПМФ-а, организује интерактивно предавање са радионицом на тему финансијске писмености. Циљ ових предавања је разумијевање важности финансијске писмености, вјештине којe се сматра једном од кључних компетенција 21. вијека. На предавањима ће бити стављен нагласак на значај доношења важних финансијских одлука, развијање добрих навике у вези са новцем, као на значај штедње, инвестирања и дугорочног планирања финансијске будућности.
Предавање ће бити одржано у петак, 29. марта 2024. године у амфитеатру ПМФ-а са почетком у 10 часова. Намијењено је свим студентима ПМФ-а, без обзира на студијски програм и годину студија, али и осталим заинтересованим. Пријаве за присуствовање предавању су обавезне кроз Гугл форму, коју је потребно попунити најкасније до сриједе 27. марта.
Више информација о предавању је доступно на постеру.

Аутор текста: проф. др Драган Матић

Студирај туризам на ПМФ-у!

Замисли авантуру учења која те води кроз фасцинантни свијет туризма! Студирање туризма пружа ти прилику да истражиш различите културе, развијеш вјештине истраживања туристичких дестинација и створиш незаборавна путовања. Овај програм омогућава теби, будућем студенту, да се отиснеш на пут откривања свијета и да изградиш каријеру у динамичној индустрији гостопримства. Постани дио глобалне заједнице путовања и отвори врата за узбудљиве професионалне могућности. Твоја будућност у туризму чека да је истражиш!

Туризам на ПМФ-у можеш студирати на СП Географија, смјер Туризмологија, а више прочитај овдје.