Archives mart 2024

Studiraj informatiku na PMF-u!

Razmišljaš li o uzbudljivom svijetu informacionih tehnologija? Studiranje informatike ti otvara vrata ka neiscrpnim mogućnostima, gdje svaka linija koda postaje alat za stvaranje i inovaciju. Kao student informatike imaćeš priliku da istražuješ sve aktuelne oblasti informatike – od vještačke inteligencije i razvoja softvera, do analize podataka. Kroz predavanja, praktične projekte i saradnju s vrhunskim stručnjacima, razvićeš vještine koje će ti pomoći da na svoj način oblikuješ digitalno doba. Naučićeš kako da rješavaš kompleksne probleme, kreiraš inovativne aplikacije i doprineseš razvoju digitalnog društva.

Tvoj put u svijet informatike počinje na PMF-u, gdje te čeka uzbudljiva avantura otkrivanja i stvaranja digitalnog svijeta.

Informatiku na PMF-u možeš studirati na informatičkom smjeru SP Matematika i informatika, gdje postaješ diplomirani informatičar (više ovdje).

Otkrivanje spomen ploče Branku Ćopiću

Na inicijativu Društva učitelja Republike Srpske, uz saglasnost Prirodno-matematičkog fakulteta i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa na ulazu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dana 26. marta 2024. godine, otkrivena je spomen-ploča našem istaknutom srpskom književniku Branku Ćopiću, povodom obilježavanja 40 godina od njegove smrti.

Važno je napomenuti da je već ranije postojala inicijativa da se našem velikom piscu postavi spomen ploča na Prirodno-matematičkom fakultetu, a da je prve korake po tom pitanju napravila prof. dr Biljana Babić, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, još 2016. godine.

Otkrivanju spomen ploče 26. marta, prethodio je kulturno umjetnički program, koji je održan u amfiteatru PMF-a, a u kojem su učestvovali učenici banjalučkih osnovnih škola „Đura Jakšić“, „Petar Petrović Njegoš“, „Jovan Cvijić“, „Georgi Stojkov Rakovski“, „Jovan Dučić“, „Borisav Stanković“ i „Dositej Obradović“. Ko je bio Branko Ćopić, šta je Branko volio, o njegovim sjećanjima na djetinjstvo, njegovom rodnom Grmeču, školovanju, odrastanju, političkom pritisku i njegovom tragičnom kraju i nestrpljenju da nađe svoj mir besjedila je prof. dr Mira Mandić.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Radoslav Dekić i predsjednik Društva učitelja Republike Srpske Marina Knežević, svečano su otkrili spomen-ploču našem Branku.

Autor teksta: prof. dr Aleksandra Petrašević

Zanimljiv Dan otvorenih vrata na PMF-u: Dobrodošlica budućim studentima

Danas smo ponosni zbog činjenice da je naš fakultet u petak, 22. marta, posjetilo nekoliko stotina učenika banjalučkih srednjih škola. Vrata našeg fakulteta smo širom otvorili svima koje interesuju prirodne nauke, matematika i informatika. Učenici su se sa velikim interesovanjem zanimali za mogućnosti studiranja na našem fakultetu, a naši studenti – volonteri, zajedno sa asistentima i profesorima su nesebično dijelili svoja iskustva i učenicima objasnili kako je to biti student PMF-a.
Primijetili smo da su učenici dosta zainteresovani za zadatke na prijemnom ispitu, kao i za predmete koje ih čekaju na prvoj godini studija. Prijemni ispiti nisu teški, a većina predmeta se uči od samog početka.

Radujemo se što za studiranje na našem fakultetu vlada veliko interesovanje i svim budućim studentima poručujemo: Dobrodošli na Prirodno-matematički fakultet!

Na kraju, zahvaljujemo se svim studentima – volonterima na učešću na ovom događaju.

Autor teksta: prof. dr Dragan Matić

Fotografije: D. Desnica (UNIBL)

Otvorena konferencija nastavnika hemije sa predstavnicima privrede

Konferencija o unapređenju kvaliteta nastave hemije u srednjim školama u sklopu Erazmus+ projekta ChemTeach (101129417-ERASMUS-EDU-2023-CB-VET) počela je 25. marta 2024. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu diskusijom nastavnika hemije sa predstavnicima privrede. Otvaranju konferencije prisustvovao je koordinator ChemTeach projekta, prof. dr Ivan Španik sa Slovačkog tehničkog univerziteta u Bratislavi, kao i timovi Prirodno-matematičkog fakulteta, Gimnazije, Medicinske i Tehnološke škole.

Predstavnici javnih i privatnih preduzeća i laboratorija, javnih instituta, visokoškolskih ustanova, kao i nastavnici srednjih stručnih škola i gimnazija su tokom diskusije otvorili brojna pitanja o stanju, kvalitetu i perspektivi zanimanja iz oblasti hemije na nivou srednjeg i visokog obrazovanja. Ova aktivnost predstavlja prvi korak u definisanju potreba nastavnika hemije u cilju unapređenja nastavnog procesa i razvoja savremenih eksperimentalnih i digitalnih nastavnih alata.  U ime domaćina, otvaranju konferencije su prisustvovale prof. dr Aleksandra Petrašević, prodekan za nastavu i doc. dr Milana Grbić, prodekan za naučno-istraživački rad Prirodno-matematičkog fakulteta.

U nastavku konferencije koja će trajati do 29. marta 2024. godine planirana je realizacija različitih radionica iz oblasti savremenih nastavnih metoda koje su otvorene za sve zainteresovane nastavnike hemije prema programu.

Autor teksta: prof. dr Milica Balaban

Fotografije: Dejana Savić, ma

Obilježavanje Svjetskog dana voda i Svjetskog dana meteorologije

Manifestaciju Svjetski dan voda i Svjetski meteorološki dan već tradicionalno organizuje Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske uz podršku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Ove godine u organizaciji su učestvovali i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, podršku su pružili predstavnici UNDP-a. Skup se održao 20. marta 2024. godine u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta.
Ujedinjene nacije su donijele rezoluciju da se 22. mart obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan širom svijeta, skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Svake godine Svjetski dan voda naglašava specifičan aspekt vode, ovogodišnja tema je „Voda za mir“, istražuju se mogućnosti koje su bazirane na prirodnim rješenjima, kao i sa izazovima s kojima se susrećemo u XXI vijeku. Na skupu se moglo čuti da voda nije neograničeni resurs i da je neophodno njeno racionalno korištenje. Ukazano je i na klimatske promjene i posljedice koje one nose sa sobom, sa porukom da smo sve češće izloženi klimatskim estremima, kao i negativni uticaji klimatskih promjena i uloga čovjeka na očuvanje životne sredine. Cilj skupa je bio da se naglasi značaj meteoroloških, hidroloških i klimatskih karakteristika.

Autor teksta: prof. dr Aleksandra Petrašević

Dođi i upoznaj PMF!

Ako si maturant ili srednjoškolac koga interesuju prirodne nauke, matematika ili informatika, dođi na Prirodno-matematički fakultet 22. marta 2024. godine od 10.00 do 18.00 časova. Tog dana fakultet otvara svoja vrata i organizuje manifestaciju „Upoznaj PMF i uđi u svijet nauke!“.

Imaćeš priliku da posjetiš niz radionica i da zajedno sa profesorima i studentima PMF-a realizuješ različite eksperimente, analiziraš zanimljive eksponate i da se upoznaš sa ljepotam prirodnih, matematičkih i informatičkih nauka. Taj dan će biti otvoreni akvarijum i planetarijum PMF-a, a biće organizovane i prezentacije šta sve možeš da studiraš na PMF-u.

Pozivamo sve zainteresovane učenike da dođu na PMF i upoznaju se sa mogućnošću studiranja: biologije, geografije, GIS-a, turizma, ekologije i zaštite životne sredine, matematike, informatike, prostornog planiranja, tehničkog vaspitanja, fizike i hemije.

Studiraj fiziku na PMF-u!

Želiš li istraživati dubine svemira, razumjeti temeljne zakonitosti prirode i stvarati inovacije koje mijenjaju svijet i doprinose globalnom napretku?

Pozivamo te da istražiš svijet fizike!

Studiranjem fizike razvijaš kritičko mišljenje, analitičke vještine, sposobnost snalaženja pri rješavanju novih problema, kreiranju modela ili razvoju već postojećih. Kroz laboratorijske vježbe i teorijske analize stičeš alate koji ti omogućavaju da razumiješ kompleksne fenomene te i mogućnost da svoje znanje primijeniš u brojnim poljima. Fizičari su traženi u istraživačkim institucijama, laboratorijama, obrazovnim institucijama, industriji, oblasti medicine, oblasti finansija i čak i u područjima koja se bave vještačkom inteligencijom i kvantnim računarstvom.

Fiziku na PMF-u možeš studirati na SP Fizika. Po završetku studija možeš steći zvanje diplomirani fizičar (više pročitaj ovdje) ili diplomirani profesor fizike (više pročitaj ovdje).
Sada je pravo vrijeme da se pridružiš zajednici fizičara i uzbudljivoj disciplini koja ti pruža mogućnost da razvijaš svoj potencijal!

Otvoreni pozivi za studentsku razmjenu

Univerzitet u Banjoj Luci je nedavno objavio dva otvorena poziva za međunarodu razmjenu studenata, u okviru Erazmus+ (KA107) programa – kreditna razmjena. Više detalja o tome kome su pozivi namijenjeni, te koji su dokumenti potrebni za prijavu, dostupno je ovdje i ovdje. Za pomoć pri pripremi dokumenata za prijavu studenti se mogu obratiti nadležnom koordinatoru za međunarodnu saradnju, te akademskim koordinatorima sa svojih studijskih programa. Spisak akademskih koordinatora i njihovih kontakta se nalaze na stranici Međunarodna saradnja, na kartici Kontakt.

Predavanja Addiko banke: Vrijeme je za finansijsku pismenost

Addiko banka, jedan od privrednih partnera PMF-a, organizuje interaktivno predavanje sa radionicom na temu finansijske pismenosti. Cilj ovih predavanja je razumijevanje važnosti finansijske pismenosti, vještine koje se smatra jednom od ključnih kompetencija 21. vijeka. Na predavanjima će biti stavljen naglasak na značaj donošenja važnih finansijskih odluka, razvijanje dobrih navike u vezi sa novcem, kao na značaj štednje, investiranja i dugoročnog planiranja finansijske budućnosti.
Predavanje će biti održano u petak, 29. marta 2024. godine u amfiteatru PMF-a sa početkom u 10 časova. Namijenjeno je svim studentima PMF-a, bez obzira na studijski program i godinu studija, ali i ostalim zainteresovanim. Prijave za prisustvovanje predavanju su obavezne kroz Gugl formu, koju je potrebno popuniti najkasnije do srijede 27. marta.
Više informacija o predavanju je dostupno na posteru.

Autor teksta: prof. dr Dragan Matić

Studiraj turizam na PMF-u!

Zamisli avanturu učenja koja te vodi kroz fascinantni svijet turizma! Studiranje turizma pruža ti priliku da istražiš različite kulture, razviješ vještine istraživanja turističkih destinacija i stvoriš nezaboravna putovanja. Ovaj program omogućava tebi, budućem studentu, da se otisneš na put otkrivanja svijeta i da izgradiš karijeru u dinamičnoj industriji gostoprimstva. Postani dio globalne zajednice putovanja i otvori vrata za uzbudljive profesionalne mogućnosti. Tvoja budućnost u turizmu čeka da je istražiš!

Turizam na PMF-u možeš studirati na SP Geografija, smjer Turizmologija, a više pročitaj ovdje.