Archives април 2024

Програм развоја рибарства и аквакултуре у Републици Српској

Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци учествује у реализацији пројекта „Програм развоја рибарства и аквакултуре у Републици Српској“.

Основни задатак израде Средњорочног програма развоја рибарства јесте да се кориснику риболовног права пружи увид у стварно стање риболовних вода кроз физичко-хемијске и биолошке карактеристике воде, као и стање ихтиофауне у квалитативном и квантитативном смислу. Истовремено, овим истраживањима добијају се информације о могућности годишње ихтиопродукције по јединици површине или дужине тока, те количина рибе која се може изловити током једне године уз порибљавање и чување риболовних вода. На основу резултата доносе се и мјере заштите риболовне зоне, односно одређених дијелова у њеном оквиру, мјере у циљу повећања степена продукције и повећање могућности риболовне зоне кроз порибљавање. У претходном периоду истраживања су спроведне у сливовима ријека Саве, Уне, Босне и Укрине, a теренска истраживања током 2024. године спроводе се у сливовима Неретве и Требишњице. Истраживањем и израдом програма руководи проф. др Радослав Декић.

Аутор текста: проф. др Радослав Декић, координатор пројекта

Онлајн Инфо Дан ПМФ-а

Позивамо вас на Онлајн Инфо Дан Природно-математичког факултета који ће се одржати 29. априла од 12:00 до 14:00 часова.

Проф. др Александра Петрашевић и доц. др Милана Грбић биће доступне да одговоре на ваша питања о студијским програмима, припреми за пријемни испит и процедури уписа.

Линк за приступ: https://meet.google.com/avh-cptq-zws

Придружите нам се и сазнајте више о могућностима студирања на ПМФ-у!

Студирај техничко образовање и информатику на ПМФ-у!

Ако имаш жељу да се усавршиш у области технике и информатике и постанеш професор техничког образовања и информатике, упиши се на Студијски програм техничко васпитање и информатика. Као професор у основној или средњој школи, имаћеш прилику да инспиришеш младе генерације, подстичеш их на размишљање, развијаш креативност и припремаш их за будућност.
У току студија ћеш имати прилику да радиш са модерним алатима и технологијама, а сарађиваћеш и са колегама и стручњацима из индустрије. Техничко образовање игра кључну улогу у промоцији STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) образовања, а као наставник из ове модерне области имаћеш прилику да своју креативност и вјештине свакодневно дијелиш са младима у учионици.

Придружи нам се на путовању кроз свијет технике и информатике!

Дан отворених врата

У оквиру манифестације Дани студената 2024, коју организује Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци , 19. априла је у Универзитетској дворани кампуса одржана традиционална активност Дан отворених врата чланица Универзитета у Бањој Луци.
Као и протеклих година, Природно-математички факултет је је узео учешће и кроз занимљиве експонате представио шаролик садржај и разноликост својих осам студијских програма. Бројни заинтересовани матуранти су разговарали са волонтерима (Драган Гвозденовић, Ивана Џодан, Христина Летић, Давид Сабљић, Тања Џинић, Анастазија Зрнић, Марко Калаба, Жељана Пекез, Драгана Згоњанин и Валентина Кнежевић) и информисали се о условима студирања на ПМФ-у, студијским програмима, начину рада факултета, те осталим информацијама.
Након пријема матураната у универзитетском кампусу, заинтересованим матурантима се на Природно-математичком факултету обратила продекан за научно-истраживачки рад ПМФ-а, доц. др Милана Грбић, те их кроз кратку презентацију упознала са факултетом, студијским проргамима и смјеровима које могу уписати на нашем факултету.

Аутор текста: Валентина Кнежевић, предсједница СОПМФ-а

Oдржана друга математичка радионица за стручно усавршавање професора разредне наставе

У суботу, 20.4.2024. у амфитеатру Природно-математичког факултета одржана је ДРУГА МАТЕМАТИЧКА РАДИОНИЦА за стручно усавршавање професора разредне наставе.

Предавачи су били: проф. др Душко Јојић, редовни професор Природно-математичког факултета у Бањој Луци са темом “Мало геометрије: Обим, површина и запремина” и доц. др Борис Петковић, доцент Природно-математичког факултета у Бањој Луци са темом “Елементарни проблеми из алгебре”.

Организатори радионице били су Друштво математичара Града Бањалуке у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета у Бањој Луци.
Професори разредне наставе из свих крајева Републике Српске имали су прилику да испрате одлична предавања.
Друштво математичара Града Бања Лука на јесен планира нову математичку радионицу за професоре разредне наставе и позива све професоре разредне наставе да се придруже.

Аутор текста: Сара Кољанчић, МА

Онлајн Инфо Дан: Упис на ПМФ – Сазнај све што те занима!

Занима те шта се може студирати на ПМФ-у, шта се полаже на пријемном испиту, како се најбоље спремити за пријемни испит, када је припремна настава, који документи су потребни за упис, а ниси у могућности да нас лично посјетиш – није проблем, 29. априла организујемо Онлајн Инфо Дан. Тог дана од 12 до 14 часова ће одговоре на сва твоја питања дати проф. др Александра Петрашевић, продекан за наставу и доц. др Милана Грбић, продекан за научноистраживачки рад. Све што је потребно јесте да попуниш Гугл форму и на мејл ћеш добити линк за приступ Онлајн Инфо Дану ПМФ-а.

Придружи нам се на Онлајн Инфо Дану ПМФ-а и упознају се са могућношћу студирања: биологије, географије, ГИС-а, туризма, екологије и заштите животне средине, математике, информатике, просторног планирања, техничког васпитања, физике и хемије на ПМФ-у.

Линк за регистрацију: https://forms.gle/qcQ44dADEE5GtEnR9

Насловна фотографија: Миле Лекић, студент ПМФ-а

Студијска посјета Фабрици воде Водовода Бања Лука

За студенте Студијских програма хемија, биологија, екологија i заштита животне средине је организована посјета Фабрици воде у Новоселији у четвртак, 18. априла 2024. године.
Водећи инжењери Водовода а.д. су студентима обезбиједили стручно вођство од водозахвата на ријеци Врбас, кроз погон кондиционирања воде, Сектор квалитета воде и екологије и лабораторију за отпадне воде. Детаљно су објашњени сви сегменти производње – од обраде сирове воде до дистрибуције воде за пиће. Посебан акцент је стављен на значај контроле квалитета, поштовање прописаних процедура и инструменталне методе које се користе. Обиласком лабораторије за отпадне воде студенти су стекли потпун увид у процес припреме и обезбјеђење квалитета воде за пиће, обим посла и одговорност запослених у Водоводу а.д.

Аутор текста: проф. др Звјездана Сандић

Реализација радних састанака у оквиру Израде/ ажурирања Планова управљања за заштићена продручја у Републици Српској

У оквиру Пројекта „Одрживост заштићених подручја – SPA“ који финансира Глобални фонд за животну средину (GEF) а имплементира Развојни програм Ујединјених нација у БиХ (UNDP), Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци учествује у реализацији пројекта „Припрема/ажурирање Планова управљања заштићеним подручјима који интегришу мјере прилагођавања климатским промјенама за Национални парк Сутјеска, Национални парк Козара, Национални парк Дрина, Парк природе Уна и Парк природе Орјен”.
Циљ пројекта је да се понуде Планови управљања са Акционим плановима, као приједлог одрживе алтернативе управљању одабраних заштићених подручја у Републици Српској, с акцентом на смањење ефеката утицаја климатских промјена на богати биодиверзитет наше земље.
Представници пројектног радног тима Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци, предвођени деканом проф. др Радославом Декићем и координатором пројекта проф. др Гораном Трбићем, су у периоду од 09. до 17. 04. 2024. године на радним састанцима са представницима управљача пет одабраних заштићених подручја на простору Републике Српске представили радну верзију Планова управљања и Акционих планова за наведена заштићена подручја. Радним састанцима су такође присуствовали и представници UNDP, представници локалних заједница и остали сарадници управљача.
У току је припрема финалних докумената који ће средином маја мјесеца текуће године бити презентовани на Природно-математичком факултету, представницима надлежних Министарстава у Влади Републике Српске, Републичког завода за заштиту природног и културно -историјског насљеђа, Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, управљачима, донаторима, партнерима и заинтересованим странама.

Аутор текста: Проф. др Горан Трбић, координатор пројекта
Насловна фотографија преузета са: https://www.undp.org/bs/bosnia-herzegovina/projects/spa-projekat

Обука наставника хемије

Обука наставника хемије у циљу унапређења квалитета наставе хемије у средњим школама, у оквиру Еразмус+ пројекта ChemTeach (101129417-ERASMUS-EDU-2023-CB-VET), одржана је у периоду од 8. до 12. априла 2024. године у Братислави (Словачка) и Пардубицама (Чешка). Курсевима су присуствовали проф. др Саша Зељковић са Природно-математичког факултета, као и наставници хемије из Гимназије, Медицинске и Технолошке школе из Бања Луке.
Током посјете Средњoj хемијскoј школи из Братиславе (Stredná odborná škola chemická, Bratislava) наставници су посјетили лабораторије и присуствовали стручним предметним часовима. Теме предавања и радионица су обухватиле стручно образовање и обуку у земљама ЕУ, наставу и евалуацију помоћу дигиталних алата и ваннаставне стручне активности као вид стручног усавршавања. Посјета је била и прилика за разговор са ученицима који учествују на такмичењима из хемије и са ученицима који обављају стручну праксу. Домаћини су посебну пажњу посветили и представљању својих промотивних активности, а Еразмус+ пројекти су истакнути као важан дио стручног образовања.
У Вишој средњој хемијској школи из чешког града Пардубице (Střední průmyslová škola chemická Pardubice), акценат је стављен на примјену дигиталних алата у настави хемије и на лабораторијски рад. Фокус презентација и дискусија је био на методама које се могу користити у сврху промовисања хемије и привлачења будућих ученика.

Аутор текста: проф. др Саша Зељковић
Фотографије: проф. др Саша Зељковић

Студијски програм хемија на завршној конференције AGRIPLAST пројекта

Тим Студијског програма хемија Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци, учествовао је на завршној конференцији пројекта „Остаци из пољопривреде и пластични отпад као одрживи извор алтернативних горива и вриједних хемикалија“ (АГРИПЛАСТ). Конференција је одржана од 8. до 10. априла у Сомбору. Овај пројекат, подржан и финансиран од стране њемачког Савезног министарства образовања и истраживања (БМБФ), има за циљ хемијску карактеризацију и валоризацију пољопривредног и пластичног отпада, у складу с принципима циркуларне економије.

На овој конференцији, која је окупила истраживаче из Србије, Њемачке, Босне и Херцеговине, те Словеније, Проф. Милица Балабан је одржала предавање по позиву на тему „Микропластика као преносник загађујућих супстанци у животној средини“. Осим тога, у дијелу посвећеном разради могућности за даље активности, Сања Пржуљ, виши асистент, и Дејана Савић, асистент, пружиле су детаљан увид у стање и перспективе у Републици Српској у вези с проблематиком пластичног отпада и отпада из прехрамбене индустрије са темама презентација „Загађење пластичним отпадом у земљама Западног Балкана“ и „Пивски троп као сировина у процесима пиролизе“.

Присуство представника Студијског програма хемија и ангажман на конференцији допринијели су ширењу знања о важности одрживог управљања отпадом у региону. Ова конференција је истакла потенцијал за будућу сарадњу између Студијског програма хемија и осталих истраживачких институција.

Аутор текста: Дејана Савић, ма