Archives maj 2024

Održana radionica Student Perspectives: Academic and Cultural Exchange

Dana 30.5.2024. na Prirodno-matematičkom fakultetu je održana radionica „Student Perspectives: Academic and Cultural Exchange“ u kojoj su učestvovali studenti iz Sjedinjenih Američkih Država i naši studenti studijskih programa Matematika i informatika, Fizika, Hemija, Geografija – turizmologija i Prostorno planiranje.

Dr Nevena Vučen Papić započela je radionicu uvodom o načinu studiranja na našem fakultetu, nakon čega su gosti iz SAD-a predstavili svoje akademsko okruženje i kulturološke paralele između naših zemalja. Studenti PMF-a koji slušaju redovnu nastavu iz engleskog jezika struke imali su priliku da primjene stečeno znanje i steknu širu perspektivu o različitim akademskim praksama. Cilj radionice je bio da se, pored sticanja novih saznanja, studenti dodatno motivišu da teže izvrsnosti u obrazovanju sa aspekta komunikacije, što će im pomoći kako tokom studiranja tako i u budućoj karijeri.

Radionica je organizovana uz pomoć gđ. Ljiljane Baniček i EKC IHTUS.

Autor teksta: dr Nevena Vučen Papić

Studenti hemije u posjeti Republičkom hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske

Za studente II godine Studijskog programa hemija organizovana je posjeta Republičkom hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske. U okviru posjete, studenti su obišli mjernu stanicu za praćenje kvaliteta vazduha na lokaciji Budžak. Mr Ranka Radić, načelnik Odjeljenja za zaštitu životne sredine, upoznala je studente sa poslovima koje ovo odjeljenje obavlja i izazovima sa kojima se u radu susreću. Objašnjen im je način na koji stanica uzorkuje i mjeri određene parametre, kao pokazatelje kvaliteta vazduha. Navedene su i ostale lokacije na kojima se mjerne stanice nalaze, kao i učestalost uzorkovanja. Imali su priliku da čuju nešto i o načinu obrade podataka i metodologiji koja se koristi za procjenu kvaliteta vazduha na republičkom nivou.

Nakon toga, studenti su posjetili laboratoriju gdje su mogli da vide kako se uzorci vazduha prikupljeni na filteru pripremaju za hemijsku analizu. Hemičari zaduženi za ovaj dio posla, prezentovali su metodu mikrotalasne ekstrakcije, kojom se uzorci pripremaju za dalju analizu pomoću atomskog apsorpcionog spektrofotometra.

Posjeta je bila vrlo korisna, jer se pokazala kao odlična poveznica između teorije i prakse.

Autor teksta: doc. dr Dragana Blagojević

Četvrti termin pripremne nastave na PMF-u!

Pripremna nastava na PMF-u se nastavlja i ove sedmice, kada će biti održan četvrti termin!

Pripemna nastava iz matematike biće održana u petak, 31. maja. U ovom terminu biće obrađene eksponencijalne i logaritamske jednačine i nejednačine. Nastava će biti održana u računarskoj sali sa početkom u 9 časova.

Pripemna nastava iz hemije biće održana u subotu, 1. juna. U ovom terminu biće obrađena tema organske hemije (dobijanje i reakacije organskih jedinjenja), kao i teme iz hemije prirodnih proizvoda. Nastava će biti održana u učionici broj 9 sa početkom u 10 časova.

Pripremna nastava je besplatna. Spisak narednih termina i tema pripremne nastave su dostupni na linku.

Još jedno uspješno učešće PMF-a na Festivalu nauke!

U Banjoj Luci je 23. i 24. maja 2024. godine održan 12. Festival nauke, na kojem je aktivno učestvovao i PMF.

Festival nauke je organizovalo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, Vlade Republike Srpske. Ovogodišnji festival je okupio 21 fakultet sa Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci, Upravu za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova RS i nekoliko banjalučkih srednjih škola.

Prirodno-matematički fakultet imao značajnu ulogu na ovogodišnjem festivalu, nudeći brojne aktivnosti koje su privukle veliki broj posjetilaca. Lokva – „muzej živih fosila“, „Dosanjani san jednog jezera“, Orijentišimo se na karti i u prostoru!, Magični kvadrat, Fontana u čaši, model zvonca, Duh iz boce – samo su neki od eksponata i eksperimenata PMF-a koji su prikazani u sportskoj dvorani u Univerzitetskom gradu, Univerziteta u Banjoj Luci. Dio Festivala nauke je održan i na samom PMF-u, gdje su brojni posjetioci oba dana imali priliku da obiđu planetarijumu, akvarijumu i terarijumu, te se tako upoznaju sa različitim aspektima prirodnih nauka.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i podržali ovogodišnji Festival nauke, naročito nastavnicima, saradnicima i studentima volonterima sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Njihov rad i zalaganje su ključni za uspjeh ovog značajnog događaja, koji je prikazao i zanimljivu stranu nauke, te tako popularizovao nauku i inspirisao mlade da se zainteresuju za naučna istraživanja i obrazovanje.

Autor teksta: doc. dr Milana Grbić

Naslovna fotografija preuzete sa sajta UNIBL.

Potpisan sporazum između Prirodno-matematičkog fakulteta i Centra za demografska istraživanja

Dana, 27. maja 2024. godine u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Banjoj Luci potpisan je Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Banjoj Luci i Centra za demografska istraživanja.

Potpisnice ugovora će se međusobno informisati o kadrovskim, tehničkim i tehnološkim potencijalima te na osnovu informacija pomagati jedna drugu u angažovanju istih. Ova saradnja će doprinijeti uspostavljanje i razvijanje poslovne saradnje sa zajedničkom željom za efikasnim i profesionalnim stručnim radom, gdje će se dati doprinos što uspješnijem zajedničkom razvoju i poslovanju.

Sporazum su potpisali dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Dekić i predsjednik Centra za demografska istraživanja prof. dr Draško Marinković.

Autor teksta: prof. dr Aleksandra Petrašević

Terenska nastava studenata SP geografija i SP prostorno planiranje

Studenti prvog ciklusa studija Studijskog programa geografija: turizmologija, nastavni i opšti smjer i studenti prvog i drugog ciklusa Studijskog programa prostorno planiranje realizovali su terensku nastavu na prostoru Slovenije i Italije (Trst). Terenska nastava odvijala se u skladu sa nastavnim planom, a u okviru međunarodne saradnje sa Fakultetom za logistiku iz Celja (Univerzitet u Mariboru) kroz CEEPUS mrežu “Tourism and Agriculture Sustainable Alliances – #TASA network” u periodu od 13-18. maja 2024. godine. Program terenskog rada obuhvatao je teorijski i praktični dio. Predavanja i radionice o sigurnosti pristupa i zaštiti podataka na internetu i društvenim mrežama i konceptu održivog turizma u ruralnim područjima održali su profesori Fakulteta za logistiku. Studenti su, u cilju upoređivanja nastavnog plana i uslova studiranja, posjetili i Departman za geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.
Plan terenske nastave realizovali su prof. dr Mira Mandić i prof. dr Dušica Pešević. Koordinator CEEPUS mreže za PMF je prof. dr Irena Medar–Tanjga, a u realizaciji terenske nastave učestvovali su profesori i saradnici CEEPUS mreže “Tourism and Agriculture Sustainable Alliances – #TASA network” i bilateralnog projekta “Agrarian tourism as logistical support for the sustainability of the natural and cultural heritage of Slovenia and Republika Srpska”: prof. dr Tanja Mišlicki Tomić, doc. dr Dragan Papić, dr Nevena Vučen Papić, Vukosava Čolić, ma i Željka Ostojić, ma.
U okviru terenske nastave studenti su upoznati sa geografskim karakteristikama prostora Slovenije, kulturno-istorijskim razvojem, savremenim razvojnim procesima i pristupima prostornoj organizaciji i vrednovanju prostora i kulturnog nasljeđa. U okviru terenskog rada posjećeni su sledeći lokaliteti: Celje, Ljubljana, Bled, Idrija (jedan od najvećih rudnika žive u svijetu pod zaštitom UNESCO-a), Kranj (podzemni grad), Postojinska jama, Kopar i Trst. Poseta Rogaškoj Slatini i turističkoj farmi Pomona bila je posvećena razvoju zdravstvenog i ruralnog turizma. Studenti su na terenu mogli videti, te kritički procijeniti i uporediti pristupe u planiranju i zaštiti prirodnih i kulturnih potencijala, te su stekli dragocjena iskustva za svoje buduće profesije. Upoznavanje sa srpskom kulturnom baštinom i statusom Srba u Sloveniji i Trstu bilo je u cilju upoznavanja istorijskog razvoja i migracija našeg naroda i očuvanja nacionalnog identiteta. Terenska nastava završila je posjetom spomen-kompleksu Donja Gradina gdje je održan istorijski čas i odano poštovanje nedužnim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac.

Autor: prof. dr Mira Mandić

Treći termin pripremne nastave na PMF-u!

I ove sedmice nastavljamo sa pripremnom nastavom na PMF-u!

Pripemna nastava iz matematike biće održana u petak, 24. maja. U ovom terminu biće obrađena trigonometrija. Nastava će biti održana u amfiteatru sa početkom u 9 časova.

Pripemna nastava iz hemije biće održana u subotu, 25. maja. U ovom terminu biće obrađena tema organske hemije (nomenklatura organskih jedinjenja; molekulske, empirijske, strukturne formule i prostorna izomerija). Nastava će biti održana u učionici broj 9 sa početkom u 10 časova.

Pripremna nastava je besplatna. Spisak narednih termina i tema pripremne nastave su dostupni na linku.

Saradnja sa Prirodno-matematičkim fakultetom Kragujevac

Profesori Prirodno-matematičkog fakulteta Kragujevac, prof dr Vladica Simić i prof. dr Snežana Simić, boravili su u posjeti Prirodno-matematičkom fakultetu Banja Luka. Prilikom posjete su obavili sastanak sa dekanom prof. dr Radoslavom Dekićem, te dogovorili potpisivanje sporazuma o saradnji u različitim oblastima, kao i aplikacije po projektnim pozivima. Istovremeno su dogovorene aktivnosti oko unapređenja Akvarijuma Prirodno-matematičkog fakulteta, te uspostavljanja saradnje sa Centrom za ribarstvo i konzervaciju kopnenih voda – Akvarijum, Prirodno-matematičkog fakulteta Kragujevac.

Autor teksta: prof.dr Radoslav Dekić

Drugi termin pripremne nastave na PMF-u!

U subotu, 18. maja, očekuje nas nastavak pripremne nastava na PMF-u.

Na pripremnoj nastavi iz hemije biće obrađene teme iz opšte i neorganske hemija (Kvantitativni sastav rastvora; Gasni zakoni; Hemijske jednačine). Nastava će biti održana u učionici broj 9 sa početkom u 10 časova.

Na pripremnoj nastavi iz matematike biće obrađene Kvadratne jednačine. Nastava će biti održana u amfiteatru sa početkom u 10 časova.

Pripremna nastava je besplatna. Spisak narednih termina i tema pripremne nastave su dostupni na linku.

Drugi simpozijum laboratorijskih genetičara i molekularnih biologa

Drugi simpozijum laboratorijskih genetičara i molekularnih biologa održan je 10. i 11. maja 2024. godine u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, u organizaciji Udruženja genetičara u Bosni i Hercegovini (GENuBiH) i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Simpozijum je akreditovan od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kao program kontinuiranih edukacija. Teme koje su izlažene na simpozijumu su iz oblasti personalizovane medicine, prenatalne i postnatalne dijagnostike, onkogenetike, potpomognute vještačke oplodnje i drugih relevantnih oblasti.

Autor teksta: prof. dr Radoslav Dekić