Успjешна реализација стручне праксе информатичког смјера ПМФ-а у компанијама Lanaco и Syrmia


За студенте информатичког смјера Студијског програма математика и информатика Стручна пракса представља обавезан предмет у оквиру њиховог студирања. Током љетњег семестра, студенти завршних година информатичког смјера су успјешно обавили стручну праксу у компанијама Lanaco и Syrmia.

Под менторством стручњака из компаније Lanaco, студенти су имали прилику да истражују фасцинантан свијет вјештачке интелигенције (AI) и машинског учења (ML). Рјешавајући реалне проблеме примјеном AI/ML техника, студенти су стекли драгоцјено искуство рада на пројектима у реалном радном окружењу, што ће им бити од велике користи за даљи професионални развој. Пракса у компанији Lanaco одржана је у периоду од 4. до 8. марта. Студенти општег и наставног смјера Студијског програма математика и информатика су се придружили овој пракси и искористили прилику да се упознају са најновијим достигнућима у области вјештачке интелигенције и машинског учења. Детаљније о пракси у компанији Lanaco можете прочитати овдје.

Студенти завршних године информатичког смјера су током двонедјељне праксе у компанији Syrmia упознали неколико кључних технологија, укључујући Git (верзионисање кода и процес прегледа), развој софтвера по V моделу (дизајнирање, дефинисање захтјева и верификација), Bazel build систем и анализа изворног кода, као и ELK stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana за визуализацију метрика). Пракса у компанији Syrmia одржана је од 1. до 12. априла.

Захваљујемо компанијама Lanaco и Syrmia на указаној прилици и подршци нашим студентима. Рад на реалним пројектима и упознавање са савременим технологијама представљају важан корак у њиховом професионалном развоју и спремности за будуће изазове.

Свим студентима честитамо на успјешно обављеној пракси!

Аутор текста: доц. др Милана Грбић, предметни наствник Стручне праксе