Uspješna realizacija stručne prakse informatičkog smjera PMF-a u kompanijama Lanaco i Syrmia


Za studente informatičkog smjera Studijskog programa matematika i informatika Stručna praksa predstavlja obavezan predmet u okviru njihovog studiranja. Tokom ljetnjeg semestra, studenti završnih godina informatičkog smjera su uspješno obavili stručnu praksu u kompanijama Lanaco i Syrmia.

Pod mentorstvom stručnjaka iz kompanije Lanaco, studenti su imali priliku da istražuju fascinantan svijet vještačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML). Rješavajući realne probleme primjenom AI/ML tehnika, studenti su stekli dragocjeno iskustvo rada na projektima u realnom radnom okruženju, što će im biti od velike koristi za dalji profesionalni razvoj. Praksa u kompaniji Lanaco održana je u periodu od 4. do 8. marta. Studenti opšteg i nastavnog smjera Studijskog programa matematika i informatika su se pridružili ovoj praksi i iskoristili priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u oblasti vještačke inteligencije i mašinskog učenja. Detaljnije o praksi u kompaniji Lanaco možete pročitati ovdje.

Studenti završnih godine informatičkog smjera su tokom dvonedjeljne prakse u kompaniji Syrmia upoznali nekoliko ključnih tehnologija, uključujući Git (verzionisanje koda i proces pregleda), razvoj softvera po V modelu (dizajniranje, definisanje zahtjeva i verifikacija), Bazel build sistem i analiza izvornog koda, kao i ELK stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana za vizualizaciju metrika). Praksa u kompaniji Syrmia održana je od 1. do 12. aprila.

Zahvaljujemo kompanijama Lanaco i Syrmia na ukazanoj prilici i podršci našim studentima. Rad na realnim projektima i upoznavanje sa savremenim tehnologijama predstavljaju važan korak u njihovom profesionalnom razvoju i spremnosti za buduće izazove.

Svim studentima čestitamo na uspješno obavljenoj praksi!

Autor teksta: doc. dr Milana Grbić, predmetni nastvnik Stručne prakse