Archives 2023

Saradnja sa privredom

Saradnja sa privredom

Saradnja između PMF-a i privrede stvara most između teorije i prakse, čime se obezbeđuje relevantnost obrazovanja i istraživanja. PMF je izvor stručnjaka u oblasti prirodnih, matematičkih i informatičkih nauka, a saradnja sa privredom pruža studentima priliku da steknu praktično iskustvo kroz programe stručne prakse, radionice i projekte. Ovaj direktni kontakt sa poslovnim svijetom omogućava studentima da unaprijede svoje vještine i prilagode se stvarnim izazovima koje donosi rad u realnom sektoru.

PMF sarađuje sa brojnim partnerima iz privrede. Saradnja se ostvaruje na osnovu Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, a realizuje se kroz niz zajedničkih aktivnosti prenosa znanja između akademske i poslovne zajednice, što podstiče inovacije i doprinosi ukupnom ekonomskom razvoju.

Spisak svih partnera iz privrede možete naći ovdje.

Saradnja

Saradnja

Saradnja igra ključnu ulogu u razvoju i napretku PMF-a. Kroz uspostavljanje partnerstava sa renomiranim institucijama širom svijeta, PMF stvara dinamično okruženje koje podstiče razmjenu znanja, iskustava i resursa.

PMF ima potpisane ugovore o saradnji sa većim brojem fakulteta i drugih istraživačkih institucija iz zemlje, regiona i Evrope. Više informacija o partnerima PMF-a iz zemlje i regiona je dostupno ovdje.

Pored domaćih i regionalnih partnera, PMF ima i brojne međunarodne partnere. Detalji o međunarodnim partnerima su dostupni ovdje. Više informacija o međunarodnoj saradnji  je dostupno na stranici Međunarodna saradnja.

 

PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVE – Besplatno obrazovanje na visoko školskim ustanovama u Ruskoj Federaciji

Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski Dom“ u Beogradu je predstvio program Ministarstva prosvjete i nauke Ruske Federacije i Federalne agencije Rossotrudničestvo o prijemu  stranih državljana na školovanje, u ustanovama visokog obrazovanja Ruske Federacije, o trošku federalnog budžeta .

Studenti imaju mogućnost nastavka školovanja na I, II i III ciklusu studija na više od 600 državnih univerziteta širom Rusije

Hiljade obrazovnih programa pokrivaju sve obrazovne smjerove iz prirodnih i matematičkih nauka, medicine, agrara, veterine, inženjerskih nauka, tehnologije, društvenih i humanističkih nauka, umjetnosti i kulture, sporta itd.

Interesantno je istaći i mogućnost promjene obrazovnog smjera u narednom ciklusu studija za stvaranje unikatne lepeze znanja i kompetencija.

Znanje ruskog jezika nije uslov za dobijanje stipendije. Međutim, svim kandidatima koji ne vladaju ruskim nudi se studiranje na pripremnom fakultetu, gde će se potpuno udubiti u učenje ruskog jezika tokom jedne godine, a tek nakon toga, godinu dana kasnije, biće dodijeljen prvoj godini sa statusom studenta ruskog univerziteta.

Prvi korak prijave obuhvata:

  • registracija na sajtu https://education-in-russia.com otvorena do 31.01.2024. međutim zbog kratkog roka u slučaju zainteresovanih kandidata, moguće je uputiti molbu  za produženje roka za aplikaciju.
  • dobijanje ličnog broja u sistemu (BIH-0000/24)
  • pri registraciji popuniti anketu-prijavu
  • priložiti skenirane dokumente* i poslati na provjeru

Dokumenta potrebna za učešće na konkursu:

  • Pasoš  (stranica u boji koja se jasno vidi)

* Pasoš mora da važi najmanje 1,5 godinu od momenta predviđenog dobijanja vize za studiranje u Ruskoj Federaciji (minimum do marta 2026. god.)

  • Diploma o ranije završenom stepenu obrazovanja (overeni prevod na ruski jezik kod sudskog tumača)

Dodatna dokumentacija

  • Motivaciono pismo, pismo preporuke (može biti na ruskom ili engleskom jeziku)
  • Kopije različitih sertifikata, diploma, potvrda i sl. (rezultat se uzima u obzir za poslednje 3 godine, odnosno ne prije 2020. godine)
  • Ostvareni rezultati npr. pobjednik međunarodnih takmičenja, priložite potvrdu (uzima se u obzir rezultat za poslednje 3 godine, odnosno ne pre 2020. godine)
  • Nije potreban ovjeren prevod.

Medicinska dokumentacija

  • Ljekarsko uvjerenje o opštem zdravstvenom stanju, koja potvrđuje odsustvo medicinskih kontraindikacija za studiranje u Ruskoj Federaciji  + ovjeren prevod na ruski jezik kod sudskog tumača
  • Ljekarska potvrda o odsustvu HIV infekcije i bolesti SIDA  + ovjeren prevod na ruski jezik kod sudskog tumača
  • Ljekarska potvrda o odsustvu hepatitisa V i S + ovjeren prevod na ruski jezik kod sudskog tumača
  • Ljekarska potvrda o odsustvu tuberkuloze  + ovjeren prevod na ruski jezik kod sudskog tumača

Više informacija o Univerzitetima, smjerovima i strukama možete saznati na sajtu Ministarstva obrazovanja Ruske Federacije.

https://russia-edu.minobrnauki.gov.ru/

ili putem elektronske konsultacije https://ruskidom.rs/kvota/konsultacii

Zatvaranje uspješno realizovanog projekta “Mala škola fizike”

Petak, 22.12.2023. godine, u amfiteatru našeg fakulteta održano je svečano zatvaranje uspješno realizovanog projekta “Mala škola fizike”.

Nosioci aktivnosti ovog projekta su nastavno osoblje Studijskog programa fizika i predstavnici Udruženja građana “BOZON”. Projekat je podržan od strane Republičkog pedagoškog zavoda i sufinansiran od strane Grada Banja Luka. U proteklom periodu oko 200 učenika sedmih, osmih i devetih razreda osnovnih škola koje se nalaze na teritoriji Grada Banja Luka učestvovalo je u prilagođenim obukama za ovladavanje postupcima i metodama mjerenja pri direktnom eksperimentalnom radu u laboratoriji. Kroz mentorski rad prof. dr Dragane Malivuk Gak, doc. dr Snježane Dupljanin i mr Bojana Kovačevića, te uz pomoć saradnika, laboranata i studenata, kod učenika se razvijala moć kritičkog mišljenja, te su učenici imali priliku da ovladaju sistematizacijom, analizom i diskusijom rezultata dobijenih u eksperimentima uz prilagođenu upotrebu softverskih statističkih paketa. Pripremanje i realizovanje projektnih aktivnosti trajalo je šest mjeseci.

U uvodnom dijelu programa obratila se pozdravnim govorom koordinatorica projekta prof. dr Dragana Malivuk Gak koja se zahvalila svim sudionicima projekta na uspješnoj saradnji i predanom radu i izrazila zadovoljstvo uspješnošću realizacije postavljenih ciljeva u proteklim mjesecima, te uručila zahvalnice partnerima projekta, predstavnicima škola i svima onima koji su sa entuzijazmom dali doprinos uspješnoj realizciji projekta.

Potom je astrofizičar doc. dr Nemanja Rakić održao naučno-popularno predavanje pod nazivom “Kratka priča o vaseljeni”. Tokom predavanja publika je imala priliku da se upozna sa aktuelnim saznanjima o tajnovitom svemiru, njegovoj strukturi, galaksijama, rađanju zvijezda, eksplozijama supernovih, crnim rupama i brojnim objektima i fenomenima koji nastanjuju to nama samo djelimično vidljivo i poznato prostranstvo. Publici se ovim predavanjem nastojalo razviti interesovanje za ovo područje istraživanja koje nam proširuje znanja o vasioni i mogućnosti da bolje razumijemo našu poziciju i ulogu u tom veličanstvenom kosmičkom okruženju, te ostavlja mogućnost da otkrijemo nova poglavlja.

Dokumentarni film o ruskoj emigraciji u produkciji PMF-a prikazan u Rusiji

Dokumentarni film „Ruska emigracija u Kraljevini Jugoslaviji u 20. vijeku – Rusi u Bileći“ autora Dejana Puhala i prof. dr Mire Mandić nastao na SP Prostorno planiranje i SP Geografija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prikazan je u Rostovu (Ruska Federacija).

Film je prikazan povodom obilježavanja 140 godina postojanja Donskog kadetskog kozačkog korpusa „Imperator Aleksandar III“, elitne vojne škole, čiji su pripadnici poslije Oktobarske revolucije emigrirali na prostor Kraljevine Jugoslavije.

Nekoliko godina vojna škola je radila u Bileći i ostavila značajan uticaj na kulturni razvoj Bileće i okoline. U filmu se daje presjek srpsko-ruskih istorijskih veza sa posebnim osvrtom na rusku emigraciju i Donski korpus u Bileći.

Studenti PMF-a i privreda: tri nova sporazuma o saradnji sa domaćom industrijom

Prateći savremene trendove u razvoju visokog obrazovanja Prirodno-matematički fakultet nastoji da istraživanja studenata naročito u toku završnih radova, ali i u toku stručnih praksi, veže za privredu.

Uz obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, potpisani su važni sporazumi o naučno-tehničkoj saradnji sa tri domaće kompanije: „Kona“, „Kolorit“ i „Prizma komerc“. Sa kompanijama „Kolorit“ i „Prizma komerc“ već postoje realizovane studentske prakse i završni radovi, te posjete, naročito studenata hemije i ekologije i zaštite životne sredine.

Video obezbijeđen zahvaljujući https://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=118607

Sporazum će dati okvir za još veće proširenje tematika istraživanja, domaćih materijala, sirovina, inovacija, zaštite životne sredine a u kojima ove kompanije ulažu velike napore. Kompanija „Kona“ je noviji partner ali koji sa zanimanjem prati istraživanja u oblasti nanougljeničnih materijala koja se odvijaju na PMF-u. Njihovi savremeni proizvodni kapaciteti za pirolizu drveta, pružaju mogućnost daljeg razvoja novih materijala, i što je najvažnije, maksimalno bazirano na održivom, domaćem lancu sirovina.

Ova tri nova partnerstva su veoma bitna kako za cjelokupan rad Fakulteta tako i sa aspekta našeg koordinatorskog projekta DeepGreenInno iz poziva EIT HEI, u kome upravo i ojačavamo kapacitet za istraživanja ali i nastavu iz inovacija i preuzetništva za naše studente.

Naučno – istraživački projekti

Naučno – istraživački projekti

Veliki broj aktivnih i realizovanih istraživačkih projekata predstavlja potvrdu aktivnosti i stručnosti zaposlenih na PMF-u u pogledu kvalitetnog naučno-istraživačkog rada. Realizacija projekata doprinosi kvalitetnijoj materijalno-tehničkoj opremljenosti koja pruža mogućnosti za savremena istraživanja i saradnju Fakulteta sa domaćim i međunarodnim institucijama. Takođe, rad na projektima jedan je od značajnih segmenata u procesu uvođenja mladih istraživača u nauku.

Više informacija o aktivnim nacionalnim projektima možete naći ovdje. Informacije o aktivnim međunarodnim projektima su dostupne ovdje.

Projekti koji su realizovani u prethodnom periodu su dostupni ovdje.

Podrška pri pisanju i realizaciji projekata dolazi od Kancelarije za naučno – istraživački rad i razvoj.

Poziv za učešće u INDUSAC projektu

Otvoren je poziv za učešće u INDUSAC projektu finansirano, kroz program Horizont Evropa.

Ovo je prilika za studente i istraživače Univerziteta u Banjoj Luci da se aktivno uključe u kolaborativno istraživanje sa industrijskim partnerima kroz INDUSAC projekat, kako bi stekli praktična iskustva, te dali svoj doprinos najnovijim istraživanjima.

Cilj projekta je da podstakne razvoj digitalnih i industrijskih tehnologija usmjeren na etiku. Ova inicijativa nastoji da olakša kratkoročnu istraživačku saradnju, u trajanju od četiri do osam nedjelja između akademske zajednice, studenata i istraživača i industrijskih kompanija, kako bi se odgovorilo na izazove iz stvarnog svijeta.

Potrebno je formirati timove za zajedničko kreiranje projekata i do 31. januara naredne dostaviti motivaciono pismo. VIŠE…

Oblasti istraživanja

Oblasti istraživanja

Na PMF-u se provode istraživanja iz brojnih naučnih oblasti koje pripadaju prirodnim naukama i matematici. PMF je matičan za sljedeća naučna polja:

Biološke nauke


Biotehnologija životne sredine


Geonauke


Informacione nauke


Matematika


Ostale društvene nauke


Ostale prirodne nauke


Fizičke nauke


Hemijske nauke

Klikom na naučno polje dobijaju se informacije o užim naučnim oblastima koje pripadaju datom naučnom polju.

Na PMF-u postoji ukupno 21 katedra. Više o katedrama možete pronaći ovdje.

Sve informacije o matičnosti članica Univerziteta u Banjoj Luci su dostupne ovdje.

Stručna praksa

Stručna praksa

Stručna praksa na PMF-u je idealna prilika da primijeniš svoja teorijska znanja u realnom radnom okruženju. Kroz ovu formu obuke, steći ćeš duboko iskustvo u svojoj oblasti studija, razvićeš praktične vještine i uspostvićeš kontakte sa profesionalcima iz tvoje struke.

Stručna praksa predstavlja most između učenja i realnog života, gdje studenti usvajaju konkretna rješenja problema, stiču uvid u poslovne procese i razvijaju aspekte svog ličnog i profesionalnog razvoja. Ovo iskustvo obogaćuje studentsko obrazovanje i priprema te za uspješan ulazak na tržište rada, obezbjeđujući ti relevantno i cijenjeno iskustvo u oblasti.

Prepoznajući značaj Stručne prakse na PMF-u se oragnizuje na sljedećim Studijskim programima: